7 Lucruri pe care nu le mai fac niciodată oamenii fericiți

publicat la: 06 Nov. 2014 | Autor: Vlad Negrila

Eleanor Roosvelt spunea: “Fericirea nu este un scop; este un produs secundar al unei vieţi trăite corespunzător.” Cu toţii facem greşeli în viaţă însă oamenii care se dezvoltă şi învaţă din greşelile lor sunt cei care, până la urmă, sunt cei mai fericiţi.

Există un singur lucru care rămâne mereu constant de-a lungul vieţii. Ştii care e acela? Acel lucru este Schimbarea. Fiecare a trecut printr-o serie de evenimente care l-a schimbat într-un mod care-l împiedică să fie la fel cum erau înainte. Cât timp înveţi în continuu şi ieşi din zona ta de confort, schimbarea este o nouă treaptă în dezvoltarea ta.

În timpul proceselor de NLP (Programare Neuro-Lingvistică) lucrate cu alte persoane, am observat că oamenii au un moment specific de “aha” care le schimbă în totalitate traiectoria gândurilor şi comportamentelor. Odată ce li se aprinde acel beculeţ în minte, se trezesc într-o nouă realitate care-i motivează să nu se mai întoarcă niciodată la modul vechi de a face lucrurile.

happy mug

Ca să o spunem pe scurt: acele momente “aha” înseamnă că le-a picat fisa. Orice gândeau sau făceau care-i trăgea înapoi este acum o lecţie învăţată şi un element al trecutului. Deşi viaţa are multe lecţii importante pentru noi, pot fi scoase în evidenţă 7 momente specifice de “aha” prin care trec oamenii fericiţi şi nu se mai întorc niciodată în acele situaţii:

1. Să încerci să fii altcineva şi nu tu însuţi

De când te trezeşti dimineaţa şi până mergi seara la culcare, este important să te întrebi: “De ce fac asta? Mă ajută acest lucru să mă dezvolt? Mă reprezintă ştiind ceea ce sunt şi ceea ce vreau să devin?” Sincer vorbind, încercând să fii altcineva este o risipă de timp şi energie. Mai mult decât atât, iei lumii cel mai frumos cadou: cine eşti tu de fapt. Fii tu însuţi. Îmbrăţişează acel individ din interiorul tău care are idei, puncte forte şi frumuseţe ca nimeni altcineva. Fii cea mai bună versiune a ta aşa cum ştii tu mai bine.

2. Să încerci să fii totul pentru toată lumea

Să încerci să mulţumeşti pe toată lumea este o misiune imposibilă. Sunt oameni care-ţi vor spune în mod constant ceea ce ai făcut greşit şi vor ezita să-ţi ofere un compliment atunci când ai făcut ceva bun. Evită să fii acest gen de persoană şi să le dai atenţie celor care sunt aşa. În momentul în care realizezi că este cu adevărat imposibil să mulţumeşti pe toată lumea, atunci începi să trăieşti cu un scop mai înalt, căutând să oferi ce ai tu mai bun doar anumitor oameni.

3. Să-i schimbi pe oamenii din jurul tău

Nu-i poţi schimba pe oamenii din jurul tău. Doar ei pot alege să se schimbe. În loc să încerci să-i schimbi, caută să îi ajuţi dacă îţi cer ceva şi fii tu un exemplu pentru ei. Dacă o persoană care ţi-e dragă are un comportament şi tu speri că acesta se va schimba cu timpul, s-ar putea să nu fie aşa. Atunci când îţi dai seama că nu poţi forţa oamenii să facă ceva anume, chiar dacă este pentru binele lor, le oferi libertate şi practic le dai voie să experimenteze pe propria piele consecinţele acţiunilor lor.

4. Să facă din nou exact aceeaşi greşeală

Albert Einstein spunea foarte bine: “Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru din nou şi din nou şi să te aştepţi la rezultate diferite.” Aşa că, fie că eşti într-o situaţie de business care nu mai face niciun progres, sau te-ai desprins dintr-o relaţie care s-a dovedit nesănătoasă, nu ar mai trebui să intri într-o situaţie asemănătoare şi să te aştepţi la rezultate diferite, fără ca ceva specific să fie diferit.

5. Să alegi plăcere pe termen scurt în loc de fericire pe termen lung

Practic lucrurile stau invers: sacrifici plăcerea pe termen scurt pentru fericire pe termen lung. Oamenii fericiţi sunt mult mai interesaţi ca ceva să fie eficient decât să fie uşor. În timp ce multă lume caută cea mai rapidă scurtătură, ei caută să o ia pe calea care va oferi cele mai bune rezultate pe termen lung. Trăind conform acestui principiu absolut în fiecare zi, este una din diferenţele fundamentale între oameni care trăiesc vieţi împlinite şi cei care nu au parte de aşa ceva, atât profesional cât şi personal.

6. Să te aştepţi ca situaţiile sau persoanele pe care le întâlneşti să fie perfecte

Este un lucru natural să fim atraşi de persoane sau situaţii care par să fie extraordinare. Este un lucru foarte bun să urmăm oameni care sunt foarte buni în ceea ce fac, colegi de muncă sau angajaţi care sunt performanţi, prieteni care sunt nişte oameni extraordinari şi parteneri de business care excelează în ceea ce fac. Însă aminteşte-ţi mereu următorul aspect: Nimeni şi nimic nu este perfect. Asta-i clar. Nicio persoană sau niciun lucru nu este fără niciun defect şi dacă par să fie aşa şi tu te aştepţi ca ei mereu să fie aşa, nu faci decât să te dezamăgeşti.

7. Să laşi o picătură de ploaie să-ţi întristeze ziua

Inspiră profund şi în timp ce expiri dă-ţi seama că este doar un moment neplăcut, sau o zi proastă, nu o viaţă ratată. Mulţi oameni întâlnesc probleme. Foarte mulţi oameni fac greşeli. Secretul fericirii este să numeri lucrurile frumoase din viaţă în timp ce alţii îşi numără problemele. Pentru oamenii fericiţi, niciun eveniment izolat undeva în trecut nu reprezintă întreaga lor poveste de viaţă. Ei îşi amintesc şi reamintesc de acest lucru în fiecare zi.

Dacă ai probleme cu vreun punct de mai sus, poţi fi sigur că nu eşti singura persoană. Cu toţii ne mai luptăm din când în când cu ele. Câteodată repetăm aceeaşi greşeală de mai multe ori până când avem momentul nostru de “aha” şi ne învăţăm lecţia.

Ceea ce este important să faci, în viaţă, afaceri şi relaţiile cu cei din jur, este să observi ce nu funcţionează pentru tine şi să eviţi să mai faci aceleaşi lucruri.

Vlad Negrilă – NLP Trainer, NLP Master

« Învață să fii fericit (partea a2a) Învață să fii fericit (partea a2a - exercițiu) »