Învață să fii fericit (partea a2a - exercițiu)

publicat la: 17 Nov. 2014 | Autor: Raluca Apostol

Vorbeam săptămâna trecuta despre cum relațiile sociale prezic fericirea mai bine decât succesul academic și rămăsese să vedem cum le putem îmbunătăți. Păi să vedem...

Un prieten îți povestește pentru a 5a oară cum jumătatea lui mai (puțin, zici tu) bună face se poartă cu el la fel de rău de un an încoace, iar tu te gândești cum nu face nimic, dar stă să se plângă.

Un alt prieten îți spune despre cât de mult își urăște șeful și cât de urât se poartă cu el. „Fă-te manager sau dă-ți demisia, nu înțeleg de ce nu faci ceva?”

Cam așa tindem să „ascultăm” oamenii, judecându-i și trecând ce zic prin propriul filtru de gândire. Exercițiul practic îți propune să asculți activ pe cineva, atent la ce spune și ce simte, fără să judeci, empatizând cu acea persoană. Arată-ți sprijinul, parafreazază ca să te asiguri că ai înțeles ce transmite, exprimă empatie (înțeleg de ce te-ai simți așa) și încearcă să nu dai sfaturi. Doar ascultă. Apoi schimbați locurile.

Recunosc, n-am încercat încă. Chiar e mai greu decât pare și să te apuci.

De unele chestii știam, de altele am aflat acum, dar am rămas cu ideea că relațiile sociale sunt o structură atât de complexă, încât trebuie să citești, să te documentezi și să descoperi foarte multe despre tine ca să-ți dai seama de ce ai în jurul tău oamenii pe care îi ai și cum te influențează asta pe tine. Dar m-a făcut și să fiu recunoscătoare pentru familie, prieteni și toți cei care m-au modelat în trecut și continuă să o facă. Dacă citești asta și ne cunoaștem, you’re awesome!

 

Ne auzim săptămâna viitoare, când vorbim de bunătate și compasiune. Dă-i cu pace până atunci!« 7 Lucruri pe care nu le mai fac niciodată oamenii fericiți Plăcerea și Fericirea sunt două lucruri diferite »

Articole Similare