Plăcerea și Fericirea sunt două lucruri diferite

publicat la: 20 Nov. 2014 | Autor: Vlad Negrila

Oare dacă ai foarte multe experienţe în care simţi plăcere, înseamnă că vei fi fericit? Aceasta este o convingere eronată care-i duce pe mulţi în situaţii neplăcute. Când întrebi pe cineva dacă este fericit şi mai ales “de ce?” este fericit, cei care spun că sunt vor începe să enumere lucruri care le creează plăcere: sunt fericit/ă pentru că am un nou partener, sunt fericit/ă pentru că am slăbit 7 kg, sunt fericit/ă pentru că vremea este frumoasă, sunt fericit/ă pentru că nu mă doare nimic, etc.

Însă ce se întâmplă atunci când situaţiile în care simţi plăcere se schimbă? Plăcerea este ceva ce are loc într-un anumit moment şi în unele situaţii poate crea durere după aceea. Să mânănci multă îngheţată poate crea plăcere pentru mulţi oameni. În momentul în care termini de mâncat, s-ar putea să rămâi cu unele sentimente negative precum vinovăţie sau ruşine pentru că ai mâncat, sau în unele cazuri chiar o durere de burtă. Dacă iei şi în greutate în urma plăcerii, cresc şansele să nu fii prea fericit/ă.

Desigur că sunt multe lucruri pe care le putem face, care ne creează plăcere şi care ne întăresc fericirea: când eşti cu cineva la care ţii, să primeşti un masaj, să mergi într-o vacanţă, o zi frumoasă afară, etc. De asemenea este important să recunoşti care sunt acele lucruri care îţi creează plăcere şi care sunt cele care nu fac asta. Tocmai de aceea fericirea ar trebui să fie obiectivul, nu plăcerea, de vreme ce poate fi dificil să faci diferenţa între activităţile plăcute care te fac fericit/ă şi cele care-ţi fac rău.

Plăcerea nu este ceva care poate fi susţinut la infinit. Vacanţa se va termina, persoana pe care o iubeşti s-ar putea să nu fie prin preajmă tot timpul, o masă copioasă va fi savurată şi terminată şi zilele ploioase vor veni în cele din urmă. Atunci când eşti o persoana fericită şi sursa fericirii vine din interior, acele lucruri nu te vor face nefericit sau nu te vor face să cauţi altceva care-ţi va oferi plăcere. Fericirea care vine din interior îţi creează o stare de mulţumire. Lucrurile care-ţi fac plăcere sunt ca un plus, un beneficiu suplimentar care doar te fac să te simţi şi mai bine. Dacă la nivelul fundamental al fericirii tale stă plăcerea, atunci s-ar putea să nu fii cu adevărat fericit.

Probabil că ai auzit de mai multe ori următoarele cuvinte: “Dacă eşti fericit fără niciun motiv, atunci eşti fericit necondiţionat”. Nu-i ca şi cum viaţa ta este mereu perfectă; ci indiferent cum este, tu tot eşti fericit. Fericirea care este dependentă de plăcere nu te va face o persoană fericită. Plăcerea nu creează un sentiment de mulţumire în interior, pe când fericirea face acest lucru. Fericirea care vine din interior este acel lucru care încă este acolo atunci când au dispărut toate sursele care-ţi oferă plăcere.

De cele mai multe ori plăcerea este folosită ca un bandaj pentru a face să te simţi temporar mai bine. Dacă depinzi de acest lucru poţi să ajungi să te simţi aiurea dacă persoana care-ţi oferă păcere pleacă sau dacă plouă sau dacă rămâi fără o altă sursă de plăcere.

Am citit povestea unui bărbat care tocmai s-a mutat la New York. Se considera un gurmand şi era foarte entuziasmat că i s-a oferit un post foarte bine plătit. De asemenea era foarte fericit că putea încerca toate marile restaurante de care a auzit şi tot menţiona cât de fericit era că-şi va permite să mănânce în oraş în fiecare zi. Au trecut câteva luni şi la un moment dat nu mai era fericit. A fost atât de prins în obiceiul său de a mânca încât nu a realizat că a luat mai multe kilograme. Hainele nu îi mai veneau şi se simţea aiurea. Chiar a început să se gândească să plece din New York. A început să caute în interiorul său şi a început să realizeze că fericirea lui era legată de plăcerea de a mânca. În timp ce s-a documentat mai mult şi a stat de vorba cu alte persoane care aveau poveşti similare, el a învăţat să-şi dezvolte iubirea de sine. A început să mănânce mai puţin în oraş şi să facă mişcare. Şi cred că cel mai important aspect este faptul că a încetat să mai caute plăcerea de a mânca pentru a fi fericit şi  început să fie cu adevărat fericit din interior.

Îmi place să fiu într-o stare plăcută. Tuturor ne place. Cel mai bun lucru este să foloseşti acele situaţii pentru spori fericirea, nu să depinzi de plăcere pentru a fi fericit/ă. În timp ce lucrezi pe iubirea de sine şi cum să fii fericit în propria piele, poţi înţelege treptat ce reprezintă fericirea adevărată.

Vlad Negrilă – NLP Trainer, NLP Master

« Învață să fii fericit (partea a2a - exercițiu) Impact »